Bionomie

Op en top dressuur


Over mij


Ik ben Inger Kloos, geboren en getogen in het buitenland. Mijn vader zette ontwikkelingsprojecten op in derde wereld landen en wij zijn als gezin met hem mee gereisd. Ik ben geboren in de Filipijnen, waarna we naar Rwanda zijn verhuisd. Daar heb ik twee zusjes gekregen. Op doorreis naar Nepal zijn we 6 maanden in Nederland geweest waar ik een broertje erbij kreeg. Na een aantal jaar in Nepal te hebben gewoond zijn we naar Bolivia verhuisd. Ik was toen 6 jaar. 


Toen ik 8 was kregen we voor het eerst paarden. Mijn ouders hebben tot hun studententijd altijd gereden en wilde graag weer beginnen met rijden. Ik was toen erg bang voor paarden maar vond ze wel fascinerend. Ik ging altijd mee terwijl mijn ouders en zusjes reden en keek dan op een afstandje toe. Een borstel oppakken (als ze maar goed vast stonden) en helpen in en rondom de stallen deed ik graag. In Cochabamba, Bolivia werd voornamelijk gesprongen, en gezien het feit ik het al eng vond op een paard te zitten, laat staan ook nog te moeten springen, heb ik het rijden toen niet opgepakt. Ik heb wel altijd gezegd dat ik dressuur wilde gaan rijden als we in Nederland gingen wonen. 


Ik was 13 toen we "terug" naar Nederland zijn verhuisd. Op mijn 14e kreeg ik mijn eerste paard: Axel. Dit was het paard wat mijn vader voor zichzelf had gekocht toen we in Bolivia begonnen zijn met paardrijden en ook mijn zusjes hebben op Axel leren rijden. Toen ik 15 was ben ik op stal gaan helpen bij Johan en Penny Rockx. Door daar met verschillende paarden te werken en door het geweldige karakter van Axel is mijn zelfvertrouwen steeds verder gegroeid en mijn angst voor paarden steeds minder geworden.


Ik heb verder de opleiding Toegepaste psychologie afgeronde en ben afgestudeerd in de richting coaching. Tijdens mijn studie was ik werkzaam bij de GGZ op een logeerhuis. Na mijn afstuderen heb ik de overstap gemaakt naar de Kliniek voor jeugd. Ik ben altijd fanatiek blijven trainen met de paarden en had nog steeds alles zo ingericht zodat ik er minimaal 2 kon blijven rijden. Ik merkte echter op een gegeven moment dat mijn ontwikkeling als dressuurruiter erg traag ging en kwam tot de conclusie dat ik moeite had doelgericht te blijven trainen terwijl ik een baan had die veel aandacht vroeg.

Eind 2014 heb ik de beslissing genomen om te stoppen met mijn werk en verder te gaan in de paarden. Dit was mogelijk door de enorme steun van mijn ouders. Samen met mijn moeder heb ik de VOF opgericht en kan ik me nu volledig richten op de paardensport.


De persoon die ik ben, en daarmee de basis van waaruit ik alles benader, is gevormd door een combinatie van verschillende factoren. Dit is van invloed bij het werken met paarden maar ook bij de instructie die ik geef. 

Mijn achtergrond en opvoeding hebben natuurlijk veel gedaan. Maar daarnaast geeft mijn karakter veel vorm aan de manier waarop ik met mensen en dieren werk. Ik ben iemand die rustig en doordacht is. Ik kan daardoor wat afwachtend zijn in het begin. Als ik eenmaal een plan van aanpak heb, ben ik vasthoudend en doortastend. Ik ben erg lief van nature en kan me goed inleven in anderen. Bij het werken met paarden wil ik een paard wat met vertrouwen het werk aan gaat. Dat houd in dat een paard veel ontspanning heeft in zijn lijf en snapt wat er van hem verwacht word. Hij heeft ook vertrouwen in zijn ruiter. Als dit de basis is, dan kan een paard boven zijn natuurlijke kunnen uit stijgen en zie je hem veranderen naar een atleet waarvan je had gedacht dat het er niet in zat. In de dressuurlessen die ik geef, probeer ik dit inzichten over te brengen. Ik geloof dat als de ruiter snapt hoe een paard leert en functioneert en wat hij wil goed aan kan geven, het paard wil volgen.   


Om mijzelf te ontwikkelen in de paardensport nee ik zelf nog volop dressuurles. Maar ik heb ook een tijdje responstraining gevolgd bij Wil Rogers, wat mij veel inzicht heeft gegeven in de manier van leren van paarden en hoe de aandacht kan verleggen van paarden. Daarnaast heb ik me verdiept in het gedrag van paarden en hoe ze leren. 

  

Wil je zien waar ik actueel mee bezig ben, klik dan hier.